ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΘΑΝΩΝ "ΝΗΡΗΙΣ"
       
Ο Ναυτικός όμιλος Μεθάνων "Νηρηίς", από από την ίδρυσή του το 1996 αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στα Μέθανα, στα αθλήματα της ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και Οπτιμιστ και του Κανόε Καγιάκ Ήρεμων νερών και σλάλομ, προσφέροντας την ευκαιρία και τη χαρά της εκμάθησης των αθλημάτων σε πάνω από 150 παιδιά και νέους μέχρι και σήμερα.

Αφορμή για την δημιουργία του ΝΟΜ "ΝΗΡΗΙΣ" ήταν τα προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχίας Πειραιά που χρηματοδότησαν τα μαθήματα ιστιοπλοΐας Ανοικτής θαλάσσης, από τον εκπαιδευτή ιστιοπλοϊας και ωκεανοπόρο Αντώνη Βασιλειάδη, από την σχολή του οποίου αποφοίτησε η πρώτη φουρνιά ιστιοπλόων κατοίκων και φίλων των Μεθάνων.

Οι πρώτοι αυτοί εκπαιδευόμενοι ιστιοπλόοι, ήταν και ο βασικός πυρήνας για την ίδρυση του Ομίλου, αφού, η επαφή τους με τη θάλασσα τον άνεμο και τα πανέμορφα θαλασσινά τοπία, τους γέννησε την επιθυμία να συμμετάσχουν με τη δημιουργία ενός ομίλου σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Και πράγματι, κάθε χρόνο ο ΝΟΜ ΝΗΡΗΙΣ συμμετέχει σε πληρώματα ιστιοπλοΐας Ανοικτής θαλάσσης, επιτυγχάνοντας και καλές θέσεις στους Αγώνες και οπωσδήποτε την αναψυχή και ψυχική ευφορία των μελών του.

Αντίστοιχα, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνας Ανοικτής Θαλάσσης «Μεθάνων Νηρηίδος», στον οποίο συμμετέχουν αρκετά σκάφη, που δέχονται την φιλοξενία του τόπου και γνωρίζουν τις φυσικές ομορφιές των Μεθάνων

Μάλιστα δε, το 2004 ο ΝΟΜ ΝΗΡΗΙΣ ανέλαβε σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Μεθάνων και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία την διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΟΠΤΙΜΙΣΤ , φιλοξενώντας άνω των 420 αθλουμένων μελών και των οικογενειών τους στους οποίους τα Μέθανα παρείχαν φιλοξενία, ψυχαγωγία και ξενάγηση στις ομορφιές του τόπου τους.

Η συμβολή του Ομίλου στην Πανελλήνια αυτή διοργάνωση υπήρξε σημαντικότατη και απέσπασε συγχαρητήρια απ’όλους τους συμμετέχοντες.

Παράλληλα με την Ιστιοπλοΐα, ο ΝΟΜ "ΝΗΡΗΙΣ" εδώ και 17 περίπου χρόνια, λειτουργεί τμήμα Κανόε Καγιάκ, με αθλούμενα μέλη παιδιά των Μεθάνων αλλά και φίλων των Μεθάνων. Ευνοημένος ο Όμιλος από το υπήνεμο φυσικό λιμάνι, αποτελεί φυτώριο εκμάθησης του αθλήματος. Αυτό το φυσικό λιμάνι, φιλοξενεί κάθε χρόνο και τους διασυλλογικούς Αγώνες που διοργανώνει ο Ομιλος.

Οι Αθλητές μας έχουν πετύχει πολλές νίκες σε Πανελλήνιο επίπεδο στα 17 χρόνια παρουσίας: 94 χρυσά μετάλλια 98 αργυρά 87 χάλκινα σε ΣΛΑΛΟΜ ΚΑΙ ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ σ ε πανελλήνια πρωταθλήματα-κύπελλα και ανάπτυξης

Οσοι δε από αυτούς συνδύασαν τις αθλητικές επιδόσεις τους με επιτυχείς σχολικές και έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν τύχει υποτροφιών. Επίσης στελεχώνουν κατά καιρούς τις εθνικές Ομάδες κανοε καγιακ σλάλομ και κανοε καγιακ ήρεμων νερών (Β. Παυλή, Ε. Πάλλη, Κ.Λαζάρου, Α. Κόλλιας κλπ). Και έτσι έχουν λάβει την ηθική ανταμοιβή και χαρά ως αντιστάθμισμα της σκληρής προπόνησής τους.

Ολοι οι προπονητές που πέρασαν από το τμήμα του Κανόε καγιάκ πρόσθεσαν και από ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματος (Μαρία Κούκιαρη, Γιώργος Μπερής, Βαγγέλης Παπανικολάτος, Τόσκο Καλπάκοφ, Ματέι Καλπάκοφ, Αίγλη Καλλιώρα, Γουτζικας Παναγιώτης) ενώ σήμερα βοηθάει το έργο του η παλιά αθλήτρια Κατερίνα Λαζάρου, απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ Καρδίτσας.

Παρά το γεγονός ότι στα Μέθανα δεν υπάρχουν ποτάμια αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τη μάθηση του αθλήματος του ΣΛΑΛΟΜ για πάνω από 10 αθλητές μας, στην κορυφή των οποίων υπήρξε η Βάσω Παυλή, που ισάξια και επάξια συνδύασε τις σπουδές της στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών με την διαρκή αγωνιστική της παρουσία στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα.

Η συνέπεια που διακρίνει τα μέλη της Διοίκησης προς τους αθλητές του Ομίλου, κέρδισε την καρδιά και την εμπιστοσύνη του αθλητή-πρωταθλητή στην Ελλάδα και 7ο Ολυμπιονίκη στο Πεκίνο στο Σλάλομ Χρήστου Τσακμάκη, ο οποίος επεδίωξε την μεταγραφή του στον ΝΟΜ ΝΗΡΗΙΣ, το παραπάνω γεγονός αποτελεί για μας διαρκή χαρά και τιμή μας και για τον ίδιο πρότυπο αθλητή για τους νεώτερους.

Και οι δύο αθλητές μας (Παυλή και Τσακμάκης) έχουν συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ενώ ο Χρήστος είχε και την τιμή να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 στους Ολυμπιακούς του ΠΕΚΙΝΟΥ 2008 και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012.

Έχει κατακτήσει παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές νίκες και βρίσκεται σε υψηλη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Όμιλος μας έχει διοργανώσει αγώνες τριάθλου και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Μέθανα. Αναπτύσσει δραστηριότητες περιβαλλοντικής δράσης (καθαρισμός των ακτών στα Μέθανα αλλά και κοινωνικής αλληλλεγγύης, αποστολής βοήθειας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας κλπ).

Το έργο που επιτελεί ο ΝΟΜ ΝΗΡΗΙΣ αντανακλά στην κοινωνία των Μεθάνων φωτεινά και σταθερά, συμβάλλοντας με την καλλιέργεια και διάδοση των αθλημάτων, στην σωματική ευρωστία και ενδυνάμωση των Αθλουμένων μελών του, στην ιδέα της ευγενούς άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού, στην εκμάθηση και εφαρμογή κανόνων (χρήσιμη γνώση στην μετέπειτα ζωή τους), στην ενεργητική ψυχαγωγία τους και τόσα άλλα ικανά να τα αποτρέψουν από παραβατικές συμπεριφορές.

Η επιτυχία με την οποία στέφονται οι Αθλητικές διοργανώσεις, το 2004 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Οπτιμιστ και κατ’ ετος των διασυλλογικών μας Αγώνων Κανοε καγιακ ήρεμων νερών με συμμετοχές Σωματείων απ΄ολη την Ελλάδα, δικαιώνουν τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης και της επιτρέπουν να ονειρεύεται την πραγματοποίηση ενός πράγματι μεγαλεπήβολου σχεδίου "Ιστιοδρομίες πάνω στο Ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου".

Είναι μια ιδέα αρκετών χρόνων των μελών της διοίκησης, που φιλοδοξούμε να πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, Πρόκειται για αθλητικό-επιστημονικό-πολιτιστικό φόρουμ που θα διεξάγεται με την συνδιοργάνωση των φορέων των τόπων που προσδιορίζονται από την ηφαιστειακή δράση (Μέθανα, Μήλο, Θήρα, Νίσυρο) οι οποίοι σχηματίζουν το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.

Πάνω στη νοητή γραμμή του οποίου θα γίνονται οι ιστιοδρομίες Ανοικτής Θαλάσσης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται επιστημονικές ημερίδες από επιστήμονες γεωλόγους, ηφαιστειολόγους κλπ, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και περιηγήσεις στα θαυμαστά τοπία του.


Για να συμμετάσχεται στις δραστηριότητες του Ομίλου ΚΑΓΙΑΚ- ΚΑΝΟ- ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ
Επικοινωνήστε με τα τηλ 2298092346 // 6977208123 // 6974804189

Ο Πρόεδρος Γιάννης Σκούρτης - Η Γραμματέας Ειρήνη Βλάχου